maandag 18 mei 2015

Hoe bepaald je de juiste kleur voor jouw interieur? Tips en inspiratie

Binnenkort een nieuwe woning? Of krijgt de kamer een opfrisbeurt? Wordt het tijd voor een nieuwe likje verf in de slaapkamer? De kleuren die je op de muren aanbrengt hebben meer invloed op jou dan je misschien wel zou denken: kleuren hebben namelijk een grote invloed op onze stemming. Belangrijk dus om voor de juiste kleur(en) te kiezen. Maar welke kleur is nu geschikt voor welke ruimte? 
Dit hangt af van meerdere dingen. Voornaamste is voor welke kamer je de kleur wilt gaan gebruiken; een slaapkamer kan nu eenmaal andere kleuren nodig hebben dan de woonkamer. Dit heeft te maken met het gevoel dat je wilt bereiken in die kamer. Van veel kleuren is bekend welke invloed ze hebben; groen werkt bijv rustgevend en rood stimuleert juist. Over het algemeen geldt: hoe intenser de kleur, hoe meer deze je stemming beïnvloedt. Intuïtief kies je vaak al een kleur die bij je persoonlijkheid past. Mensen met een bescheiden karakter kiezen vaak ook voor een bescheiden kleur, bijv bruintinten. Op zich niets mis mee, maar het is wel belangrijk om hierbij met contrasterende tinten  (die ook een ander gevoel vertegenwoordigen) te gaan combineren, anders wordt het een saai geheel.
Wat wil je bereiken met de nieuwe kleuren, dat zul je eerst vast moeten stellen. Stel je bent een druk persoontje en hebt daarnaast ook nog een drukke baan, dan zul je thuis rust willen vinden. De kleuren die deze rust creëren zijn o.a. groen en blauw - geen roodtinten, want die werken juist stimulerend. Je kunt met de juiste kleurkeuze dus heel veel bereiken in je interieur. Het kan ook raadzaam zijn om meerdere (accent-)kleuren te gebruiken die elkaar aanvullen.
Welke kleur heeft nu welke invloed? Hieronder vind je een aantal eigenschappen van kleuren, wellicht dat die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken die bij jouw karakter past (Bron foto's: Aviale.nl en Pinterest)
Rood


Rood is een dominante kleur en staat voor liefde en passie maar ook voor gevaar. Het

versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Gebruik deze kleur op één wand is je kamer, dit geeft doorgaans al een spectaculair effect of gebruik de kleur om accenten te leggen in een kamer. Bedenk hier wel bij dat roodtinten 's avonds nog intenser lijken dan overdag. Mensen die gaan voor de kleur rood zijn vaak energiek en ambitieus. Deze kleur geeft energie, staat voor passie en zorgt voor motivatie en doorzettingsvermogen. Ben je gevoelig voor stress dan is deze kleur voor jou geen aanrader.
Oranje


Oranje is een warme kleur en een kleur waar je vrolijk van wordt. Het zet aan tot creativiteit. De kleur is met name geschikt voor mensen die wat depressief van aard zijn. In een ruimte met oranje voel je je beter door de warmte en vrolijkheid die de kleur uitstraalt. Net als rood is oranje een behoorlijk overheersende kleur, dus gebruik 'm op één wand of als accentkleur. 
Geel


Geel brengt t zonnetje in huis en is een warme kleur. Het is een stralende kleur en het middel bij voorkeur tegen somberheid. Geel is ook een gemakkelijke kleur om mee te combineren, bijv met contrastkleuren als donkerblauw of dieppaars. Hou je van een warme, mediterrane sfeer dan kun je okergeel het beste terrarood en azuurblauw als contrastkleuren gebruiken.

Wees echter niet te royaal met deze kleur, want een teveel een geel kan juist weer vermoeiend werken. Mensen die kiezen voor geel zijn vaak spontaan, optimistisch en actief ingesteld; levendige persoonlijkheden. 

Paars
Paars kan een warme, maar ook een koude kleur zijn; dit hangt af van de hoeveelheid blauw of rood die erin verwerkt is. Paars is een donkere, maar zwoele kleur die goed tot z'n recht komt in een lichte kamer, hierdoor wordt de warmte van de kleur versterkt. Paars kan ook gebruikt worden om een ruimte een chique uitstraling te geven. De uitwerking van deze kleur staat voor gevoeligheid en spiritualiteit.


Grijs


Grijs is een kleur die zich gemakkelijk aanpast bij andere kleuren en kan daarom heel goed dienen als basiskleur in combinatie met accentkleuren. Grijs staat voor stabiliteit en geborgenheid; deze kleur wordt vaak gekozen door evenwichtige , soms ingetogen, mensen die individueel zijn ingesteld. Grijs is een kleur die erg goed past bij een landelijke woonstijl. Op deze foto is een deel van mijn eigen woonkamer te zien; een grijze wand en landelijke meubels en landelijke woonaccesoires om de sfeer compleet te maken. Meer binnenkijken in mijn interieur? Klik hier.


ZwartZwart is een kleur die je beter niet als dominante kleur in een ruimte kunt gebruiken, maar juist als ondersteunende kleur of accentkleur. Zeker in kleine ruimtes kun je beter geen gebruik maken van zwart omdat dit de ruimte nog kleiner doet lijken en maakt de ruimte uiteraard donker. Wil je gebruik maken van eye-catchers in je kamer, kies dan voor zwarte meubels, omdat deze kleur de vorm heel goed benadrukt. Zwart is een mysterieuze kleur en straalt kracht uit. Vermijd deze kleur als je behoefte hebt aan flexibiliteit, om je eigen natuurlijke kracht te kunnen tonen of als je zelfverzekerder wilt worden.


WitWit is een kleur (net als zwart eigenlijk geen kleur, maar gemakshalve noem ik het toch maar kleur) die heel zuiver is en staat voor puur en eenvoud. Wit kan heel levendig en fris zijn, maar gebruik je teveel wit dan creëer je juist een heel klinisch effect. Wit doet een ruimte groter en lichter lijken. Het is de meest gebruikte kleur voor wanden. Iedereen heeft denk ik wel één of meer witte muren in huis, mede omdat het een hele veilige kleur is. Mensen die voor wit kiezen zijn serieus, optimistisch en houden van puurheid. Wit geeft een gevoel van vrijheid, onschuld, eenvoud en geeft inspiratie. Bruin
Bruin is een aardetint en staat voor veiligheid. Mensen met bruin als favoriete kleur zijn eerlijk, realistisch en zijn gezelschapsmensen. Bruin is ook weer een warme kleur, die zorgt voor een natuurlijke en warme sfeer. Bruin is ook een kleur die rust uitstraalt en is nooit opdringerig aanwezig; een uitgesproken basiskleur. Combineer bruin wel met andere contrasterende kleuren, ander wordt het een saai geheel. Met de kleur bruin hou je niet alleen rust en evenwicht in je interieur, maar straalt dit ook uit naar de mensen. Ook deze foto is bij mij thuis gemaakt; hier is bruin gecombineerd met messing en wit. Het messing versterkt de warme bruine kleur en het wit contrasteert goed en geeft het geheel weer een frisse uitstraling.
Groen

Groen is ook weer zo'n kleur die rust en evenwicht brengt in je interieur. Groen is de kleur van leven, natuur en toekomst; het brengt mensen letterlijk in beweging. Wie kiest voor groen houdt van rust en orde. Groen werkt kalmerend op lichaam en geest, vandaar dat groene accenten in de vorm van planten vaak worden toegepast in kantoren en werkruimtes. Ook in de slaapkamer misstaat een groene kleur niet, juist ook vanwege de helende en activerende eigenschap van groen. Net als bij de meeste andere kleuren geldt ook hier dat je niet teveel wanden van groen moet voorzien, dit oogt al snel saai. Combineer het daarom met accentkleuren of met rvs voor een spannend en opvallend effect.
Blauw


Blauw is een koele kleur die, net als groen, rust en vertrouwen uitstraalt. Blauw symboliseert de zee en heeft daarom ook een kalmerende werking, daarnaast bevordert blauw de concentratie. Mensen die voor blauw kiezen zijn ordelijk ingesteld, creatief, gevoelig en ruimdenkend. Blauw in je interieur geeft rust en is zeker aan te bevelen als je wat chaotisch bent ingesteld. Zachte tinten versterken de blauwe kleur, te contrasterende kleuren nemen juist het effect van rust weg. Teveel blauw is af te raden, omdat dit juist weer deprimerend werkt. 
Als je jouw interieur goed hebt ingericht, moet het als een warme deken voelen die als het ware om je heen valt. Niets is vervelender dan een huis waarin jij je absoluut niet thuis voelt. Ik hoop dat ik hiermee een eindje op weg heb kunnen helpen om de juiste keuze voor jouw interieur te maken. Deze adviezen zijn een hulpmiddel, een interieur is natuurlijk altijd een reflectie van je eigen persoonlijkheid.

Succes gewenst met het kiezen van jouw kleur!

Marjolein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails