woensdag 1 september 2010

Landelijk wonen stijl - tips voor de inrichting van je huis

Wat is nu eigenlijk ‘landelijk wonen’? Landelijk wonen is je huis zo inrichten dat je de rust en sfeer van het platteland ervaart. Dit bereik je door je huis zo sfeervol met woonaccessoires in te richten dat je als het ware de rustieke woonstijl in je interieur weet aan te brengen.

Zeker in onze huidige tijd waarin alles snel en gehaast lijkt te moeten gaan is er een enorme hang naar een landelijk interieur.
Hoe bereik je een landelijk interieur?
De basis van een landelijk wonen stijl is in de eerste plaats het gebruik van de kleuren en materialen. Voordat je begint met inrichten is het handig om een zgn. ‘moodboard’ te maken, waarin je met behulp van kleurenstaaltjes of knipsels uit tijdschriften voor jezelf een duidelijk beeld creëert welke sfeer je in jouw woonkamer wilt neerzetten.

Wat voor soort kleuren en materialen je wilt gebruiken voor de vloer, de wanden, en uiteraard met welke meubels en woonaccessoires je wilt inrichten. Dit kan je goed helpen bij het vinden van de juiste woninginrichting voor jouw woning.

Woonkamer
Stel dat we willen beginnen onze woonkamer in te richten in een landelijk wonen stijl. Je kunt lichte kleuren op de muren aanbrengen in de vorm van verf of behang. Het geeft een verrassend effect als je op één of meer wanden in je woonkamer een andere kleur aanbrengt.

Een warme sfeer bereik je o.a. met ‘warme’ grijstinten; grijs waar een ietwat bruintint in zit.

Vloer
Op de vloer in de woonkamer zou je voor een landelijk effect mooie rustieke planken kunnen aanbrengen. Heel mooi zijn de vergrijsde vloerdelen. Deze zijn volop te krijgen en tegenwoordig eenvoudig aan te brengen door het zogenaamde ‘click’ systeem.


Bij een plankenvloer is het belangrijk rekening te houden met de vorm van de kamer; heb je een smalle woonkamer en wil je jouw kamer breder laten lijken, leg de planken dan in de breedte. Heb je juist een brede woonkamer en wil je het geheel wat langer laten lijken, leg de planken dan vooral in de lengte. Wijk je graag af van de geijkte patronen, leg de vloerdelen dan eens diagonaal, dit geeft een speels effect.

Een andere mogelijkheid om een vloer aan te brengen is bijvoorbeeld door middel van authentiek lijkende plavuizen. Wat je ziet is dat met name dit bij landelijk wonen wordt toegepast bij bijvoorbeeld een keukenvloer.

Raamdecoraties
Verder zul je waarschijnlijk raamdecoraties willen aanbrengen voor de nodige privacy. Ook hier is de keuzemogelijkheid enorm: shutters, vitrage, in-betweens, gordijnen, raamfolie etc.

Belangrijk voor het bepalen van je keuze is de hoeveelheid licht die je wilt doorlaten en de privacy die je voor jezelf wilt hebben. Shutters kun je helemaal openklappen, maar kunnen ook totaal worden afgesloten, vitrage en in-betweens laten een beperkte hoeveelheid licht door en beperken het zicht van buitenaf naar je woonkamer.

Voor de avonden is het natuurlijk heerlijk als je jouw gordijnen sluit en je woonkamer met sfeerverlichting een heerlijk knusse sfeer geeft.

Als je deze uitgangspunten voor jezelf hebt bepaald om de landelijk wonen stijl verder in te richten kun je overgaan tot de grotere stukken. Hierbij denk ik dan aan de inrichting met landelijke meubels.

Wordt vervolgd....

1 opmerking:

  1. Wat een mooie site zeg! Ga ook snel een kijkje nemen in je webwinkel. Kan ik misschien ook weer voor mijn eigen blog gebruiken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails