woensdag 20 juni 2012

Tips voor een sfeervol terras

De zomer lijkt nu toch z'n intrede te doen; we hebben al een paar zonnige dagen gehad. Zeker als de avonden ook warmer worden, is het heerlijk om te kunnen genieten op een sfeervol terras. Het lijkt niet alleen mooier, maar het is natuurlijk ook veel gezelliger om tijd op een sfeervol terras door te brengen. Hoe creëer je (meer) sfeer op een terras.... Hieronder staan een vijftal tips om ook jouw terras sfeervol te maken.

Bepaal welk ontwerp het terras moet krijgen


Een ontwerp hangt mede af van de grootte van je terras. Voor een geslaagd terras is het belangrijk dat het tuinmeubilair, de planten, de verlichting en de decoraties in goede verhouding tot elkaar staan. Heb je een groot terras tot je beschikking, dan zou je kunnen uitpakken met een uitgebreide loungeset. Heb je daarentegen een klein terras of een balkon, dan is een bistroset zeer geschikt.
Voor het bepalen van je ontwerp is het handig om, net zoals voor je interieur, een moodboard te maken. Op die manier maak je voor jezelf inzichtelijk wat je favoriete kleurstelling is, of je een thema (romantisch, oosters, mediterraan, landelijk etc.) wilt neerzetten, naar wat voor soort tuinmeubels je voorkeur uitgaat e.d.
Verder zul je uit moeten gaan van de gezinssituatie (een terras zal voor een alleenstaande of echtpaar aan andere eisen moeten voldoen dan voor een gezin met kleine kinderen); de tijd die je wilt spenderen aan onderhoud (veel of weinig).

Keuze van het tuinmeubilair


Bij de keuze voor tuinmeubilair is het belangrijk dat je kijkt naar het geheel van de tuin: heb je een landelijke tuin, dan zullen meubels van riet, wicker of steigerhout heel goed in die stijl passen. Heb je een strak vormgegeven tuin, dan zullen juist moderne tuinsets zeer goed combineren met het geheel.
Ook de grootte van het meubilair is niet onbelangrijk; bij een groot terras passen grote meubels die in verhouding staan tot het oppervlak. Dit geldt uiteraard ook voor een klein terras of balkon; hier zijn bistrosets ideaal. Deze sets zijn functioneel, leuk om te zien en bovendien inklapbaar, waardoor ze veel ruimte besparen.

Kleurgebruik stoelkussens en kleden


Ook voor de kleuren van kussens, kleden e.d. geldt dat ze in het geheel van de tuin moeten passen. Heb je een mediterrane tuin, dan zijn naturel- of grijstinten erg mooi om mee te combineren. Heb je een romantische tuin met veel bloemen, dan is de hoofdkleur van de planten de leidraad voor jouw keuze van het textiel. Verder kun je met kleuren optische effecten creëren. Warme kleuren (roodtinten, oranje, geel e.d.) hebben een vergrotend effect, koele kleuren (blauwtinten, groen, violet e.d.) hebben een verkleinend effect. Je kunt deze eigenschappen gebruiken om je terras of balkon groter te laten lijken: zet warme kleuren op de voorgrond en koele kleuren op de achtergrond.

Verlichting


Net als binnenshuis is ook de verlichting op en rond het terras afhankelijk van het gebruik. Wil je ’s avonds lekker kunnen lezen op het terras zul je in ieder geval een goede lamp of inbouwspots moeten gebruiken. Voor sfeervol licht kun je gebruik maken van lantaarns, lichtslingers, kaarsen en/of windlichten. Gebruik wel één stijl en kleur voor je verlichting (modern, landelijk, brocante e.d.), dit zorgt voor een rustig geheel. Natuurlijk kun je voor een feestje altijd lekker uitpakken met sfeerverlichting. Extra sfeer creëer je door naast het terras en de tafel, ook het pad er naar toe te verlichting met sfeerlichtjes, dit geeft een sprookjesachtig effect.

Planten en potten


Ook de keuze voor planten en potten is weer afhankelijk van de door jou gekozen stijl. Heb je gekozen voor een mediterrane stijl, pas dan ook je plantkeuze in die stijl aan: olijfboom(pje), palmboom(pje), lavendel, vijgenboom(pje) of sinaasappelboom(pje). De grootte van de planten hangt af van de grootte van je terras. Al kun je ook op een klein terras of balkon een grootser resultaat boeken met één of twee grote planten dan met 10 kleine plantjes. In een moderne tuin zou je dan weer kunnen kiezen voor strakke beplanting (bijv. buxus) in strak vormgegeven potten.
Bij potten kun je voor wat betreft materiaalkeuze goed uitgaan van het materiaal van je tuinmeubilair. Heb je rieten of wicker meubels, kies dan voor rieten of bamboe potten; dit versterkt elkaar en de sfeer die je wilt neerzetten.
De kleurkeuze van de potten kun je het beste aansluiten bij de kleuren van je stoelkussens en kleden. Je houdt op deze manier een rustig geheel.

Met deze tips moet het lukken ook jouw terras of balkon sfeervol te maken. Ik hoop dat we een mooie, lange zomer zullen krijgen zodat we veel op ons terras kunnen genieten!

Bron foto's: Pinterest

6 opmerkingen:

 1. We zijn net bezig met de aanleg van een nieuw terras (landelijke sfeer) en we hebben idd een wicker loungeset gezien die daar zeker mooi zal staan. Bedankt voor je tips.

  Groetjes, Pietrik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Pietrik, graag gedaan hoor! Veel succes met de aanleg van je terras!

  Groetjes Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit bericht is erg interessant en het is ook nuttig voor ons. liking dingen zoals dit blog en dit is nu geeft me wat inspiratie Om te slagen, ooit zo op prijs stellen.
  http://www.inuwtuin.nl/buitenverlichting

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je compliment! Ik hoop dat ik je wat op weg heb kunnen helpen.

   Groetjes, Marjolein

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails