dinsdag 26 juni 2012

Zon, zee, strand en een beetje Frankrijk in huis

Het wil maar geen zomer worden! Af en toe betrap ik mezelf erop dat ik bijna chagrijnig wordt van al die regen…. Daar zijn verschillende remedies voor, de beste is uiteraard in het vliegtuig stappen en een vlucht nemen naar de zon. Aangezien we nog geen vakantie hebben is dat helaas geen optie, dus moet ik maar proberen om een beetje vakantiegevoel in huis te halen. Bij vakantie denk ik aan zon, zee, 'witte' stranden en blauwe luchten; dat zijn dus de kleuren die ik in de serre wil gaan gebruiken. De oranje woonaccessoires had ik al weggedaan, ik was dus toch al toe aan iets nieuws.


Ik heb een paar jaar geleden 'ns een bijzettafeltje gekocht, deze was helemaal bruin. Met een likje verf heb ik 'm eerst in het wit gestoken maar dat resultaat vond ik toch wel erg saai. Daarom maar weer schuurpapier gepakt en eerst de pootjes onderhanden genomen en licht opgeschuurd, met name de randen. Leek al ietsje beter maar nog niet de uitstraling die ik voor ogen had. Daarom het blad van de bijzettafel behandeld met een afbijtmiddel en de witte verf grotendeels weer verwijderd, waardoor het een doorleefd, sleets of hoe je het ook maar wilt noemen, uiterlijk kreeg. Helemaal tevreden met het resultaat, de bijzettafel mag blijven! Nu de aankleding nog. Ergens bij de foto-attributen had ik nog een louvre-paneel staan; zoiets werkt altijd sfeerverhogend. Die achter het tafeltje geplaatst. Nu mis ik alleen nog het blauwe van de lucht en de zandkleur. Een glazen windlicht met wat speelzand gevuld, lichtblauwe kaars erin gezet en voilà, de zeekleuren zijn compleet. Een glazen vaas gepakt en die gevuld met (kunst)gipskruid. Er stonden nog pioenrozen (uit eigen tuin) in, maar aangezien die hun beste tijd hebben gehad zijn ze in de groene container beland. Al met al ben ik zeer tevreden met het resultaat. Als ik naar dit sfeerhoekje kijk geeft me dan toch weer een vrolijker gevoel.


De halbank mag er ook aan geloven, de entree zal ook in vakantiestemming moeten komen. Nu had ik de bank een tijdje geleden al behandeld en heeft daardoor al een beetje een lichtere kleur gekregen. Na het hoekje met het bijzettafeltje ben ik helemaal ‘into blue’, dus moet de halbank maar worden aangekleed witte, maar vooral ook blauwe accessoires. Een vriendin had me vorige week een aantal blauwe bakjes gegeven, zo lief, en laat dat nou net de kleur zijn die ik in gedachten had. Ze heeft gehandeld met voorkennis, zo lijkt het wel; maar goed dat het hierbij wel kan...


In de rattan mand onder de halbank heb ik een mooi bijpassend kussen in wit/blauwe gestreepte stof gedaan dat met een stoer touw omrand is en voorzien is van een zeer toepasselijke opdruk ‘Au bord de la mer’ (aan zee). Het kussen is overigens verkrijgbaar in de winkel in Appingedam. Op het halbankje heb ik nog een prachtige lamp gezet (binnenkort verkrijgbaar in de webwinkel). De lamp heeft kleine ruitjes en lijkt net een lantaarn, het lampje dat erbij geleverd wordt flakkert zo mooi, net een echte kaars!


Zo, tussen de bedrijven door even naar het winkelcentrum geweest en een aantal lavendelstruiken gekocht. De kleur van lavendel past dan wel niet zo bij mijn ‘zee-thema’, maar mag natuurlijk absoluut niet ontbreken als het gaat om het Franse vakantiegevoel dat ik zo graag wil ‘proeven’. Als ik m’n ogen sluit en de heerlijke lavendelgeur opsnuif, waan ik me al zo’n beetje in Frankrijk. Geuren brengen nu eenmaal herinneringen naar boven en de geur van lavendel doet mij denken aan de heerlijke vakanties die we er hebben gehad. He, ik word er helemaal blij van. En net nu ik dit schrijf laat het zonnetje zich ineens zien! Mijn blijdschap kon wel aanstekelijk werken… als ik dat had geweten, had ik de lavendel eerder gekocht ;-)

Ik sta inmiddels weer met beide benen op de grond en ga maar weer aan de slag. Het duurt nog even voor we vakantie krijgen, dus tot die tijd moet ik maar genieten van mijn nieuwe styling in huis én natuurlijk van de lavendel.

woensdag 20 juni 2012

Tips voor een sfeervol terras

De zomer lijkt nu toch z'n intrede te doen; we hebben al een paar zonnige dagen gehad. Zeker als de avonden ook warmer worden, is het heerlijk om te kunnen genieten op een sfeervol terras. Het lijkt niet alleen mooier, maar het is natuurlijk ook veel gezelliger om tijd op een sfeervol terras door te brengen. Hoe creëer je (meer) sfeer op een terras.... Hieronder staan een vijftal tips om ook jouw terras sfeervol te maken.

Bepaal welk ontwerp het terras moet krijgen


Een ontwerp hangt mede af van de grootte van je terras. Voor een geslaagd terras is het belangrijk dat het tuinmeubilair, de planten, de verlichting en de decoraties in goede verhouding tot elkaar staan. Heb je een groot terras tot je beschikking, dan zou je kunnen uitpakken met een uitgebreide loungeset. Heb je daarentegen een klein terras of een balkon, dan is een bistroset zeer geschikt.
Voor het bepalen van je ontwerp is het handig om, net zoals voor je interieur, een moodboard te maken. Op die manier maak je voor jezelf inzichtelijk wat je favoriete kleurstelling is, of je een thema (romantisch, oosters, mediterraan, landelijk etc.) wilt neerzetten, naar wat voor soort tuinmeubels je voorkeur uitgaat e.d.
Verder zul je uit moeten gaan van de gezinssituatie (een terras zal voor een alleenstaande of echtpaar aan andere eisen moeten voldoen dan voor een gezin met kleine kinderen); de tijd die je wilt spenderen aan onderhoud (veel of weinig).

Keuze van het tuinmeubilair


Bij de keuze voor tuinmeubilair is het belangrijk dat je kijkt naar het geheel van de tuin: heb je een landelijke tuin, dan zullen meubels van riet, wicker of steigerhout heel goed in die stijl passen. Heb je een strak vormgegeven tuin, dan zullen juist moderne tuinsets zeer goed combineren met het geheel.
Ook de grootte van het meubilair is niet onbelangrijk; bij een groot terras passen grote meubels die in verhouding staan tot het oppervlak. Dit geldt uiteraard ook voor een klein terras of balkon; hier zijn bistrosets ideaal. Deze sets zijn functioneel, leuk om te zien en bovendien inklapbaar, waardoor ze veel ruimte besparen.

Kleurgebruik stoelkussens en kleden


Ook voor de kleuren van kussens, kleden e.d. geldt dat ze in het geheel van de tuin moeten passen. Heb je een mediterrane tuin, dan zijn naturel- of grijstinten erg mooi om mee te combineren. Heb je een romantische tuin met veel bloemen, dan is de hoofdkleur van de planten de leidraad voor jouw keuze van het textiel. Verder kun je met kleuren optische effecten creëren. Warme kleuren (roodtinten, oranje, geel e.d.) hebben een vergrotend effect, koele kleuren (blauwtinten, groen, violet e.d.) hebben een verkleinend effect. Je kunt deze eigenschappen gebruiken om je terras of balkon groter te laten lijken: zet warme kleuren op de voorgrond en koele kleuren op de achtergrond.

Verlichting


Net als binnenshuis is ook de verlichting op en rond het terras afhankelijk van het gebruik. Wil je ’s avonds lekker kunnen lezen op het terras zul je in ieder geval een goede lamp of inbouwspots moeten gebruiken. Voor sfeervol licht kun je gebruik maken van lantaarns, lichtslingers, kaarsen en/of windlichten. Gebruik wel één stijl en kleur voor je verlichting (modern, landelijk, brocante e.d.), dit zorgt voor een rustig geheel. Natuurlijk kun je voor een feestje altijd lekker uitpakken met sfeerverlichting. Extra sfeer creëer je door naast het terras en de tafel, ook het pad er naar toe te verlichting met sfeerlichtjes, dit geeft een sprookjesachtig effect.

Planten en potten


Ook de keuze voor planten en potten is weer afhankelijk van de door jou gekozen stijl. Heb je gekozen voor een mediterrane stijl, pas dan ook je plantkeuze in die stijl aan: olijfboom(pje), palmboom(pje), lavendel, vijgenboom(pje) of sinaasappelboom(pje). De grootte van de planten hangt af van de grootte van je terras. Al kun je ook op een klein terras of balkon een grootser resultaat boeken met één of twee grote planten dan met 10 kleine plantjes. In een moderne tuin zou je dan weer kunnen kiezen voor strakke beplanting (bijv. buxus) in strak vormgegeven potten.
Bij potten kun je voor wat betreft materiaalkeuze goed uitgaan van het materiaal van je tuinmeubilair. Heb je rieten of wicker meubels, kies dan voor rieten of bamboe potten; dit versterkt elkaar en de sfeer die je wilt neerzetten.
De kleurkeuze van de potten kun je het beste aansluiten bij de kleuren van je stoelkussens en kleden. Je houdt op deze manier een rustig geheel.

Met deze tips moet het lukken ook jouw terras of balkon sfeervol te maken. Ik hoop dat we een mooie, lange zomer zullen krijgen zodat we veel op ons terras kunnen genieten!

Bron foto's: Pinterest

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails