vrijdag 25 juni 2010

Rozentuin - David Austin rozen

Uiteraard komen man en kids op de 1e plaats, maar naast mijn passie voor alles wat met wonen te maken heeft, heb ik nog een passie: rozen.
Het liefst van die heerlijk geurende rozen. Vorig jaar hebben we een stukje van onze tuin omgedoopt tot rozentuin. Hier staan alleen David Austin rozen in. Waarom juist die soort? De oorsprong van deze rozen gaat terug naar de ouderwetse roos, heeft prachtige volle, vaak komvormige bloemen en... ze geuren zo heerlijk!


Momenteel hebben we 30 verschillende rassen in perken, van ieder ras 3 planten, zodat het mooie volle bossen worden. We hebben bewust gekozen voor de kleuren wit, roze, zalmroze, rood en dieprood (haast purper). Door deze kleurstelling krijg je een romantisch geheel en daar lenen deze prachtbloemen zich toch bij uitstek voor.


In de knop ogen het 'gewone' rozen, maar één keer in volle bloei blijf je je vergapen aan de volheid ervan. Sommige zijn komvormig, andere weer prachtig gekwartierd en weer andere zijn wat kleiner, maar geven enorme hoeveelheden pompomvormige trossen bloemen.


Het is jammer dat je geen geuren kunt doorgeven via de computer.... De rozen van David Austin staan o.a. bekend om hun sterke geur. Dat varieert van de oude rozengeur, een fruitige geur tot mirre-achtige geuren. Als de rozen uitbundig bloeien er de wind waait niet te hard (we wonen tenslotte niet ver van de kust), dan komen de diverse rozengeuren je tegemoet - heéérlijk!


Tja, bij een rozentuin hoort gewoon lavendel, dus ook bij ons. Al staan ze weliswaar in potten voor de blauwe hortensia's aan de rand van het terras, toch is de kleurencombinatie perfect en kun je er geweldige boeketten mee samenstellen (hoezo luchtverfrissers, gewoon een boeket rozen op tafel en je hebt een geur in huis die iedere luchtverfrisser overtreft!!).


Hoewel rozen redelijk onderhoudsvrij zijn, is het wel belangrijk voor de doorbloei dat de uitgebloeide bloemen verwijderd worden. Zeker als je het de hele dag (en vaak ook nog een deel van de avond) druk hebt gehad met de webwinkel is dit een heerlijk ontspannend werkje. Juist omdat de rozen zo heerlijk ruiken, vind ik het leuk om de blaadjes van de uitgebloeide bloemen te drogen en er een geurende potpourri van te maken. Soms leg ik de blaadjes decoratief in een schaaltje, zodat de geur goed vrij kan komen, maar af en toe doe ik ze ook in een organza-zakje en hang deze tussen de kapstokken in de kledingkast (kun je trouwens ook heel goed met lavendel doen).Met de rozen kun je de mooiste bloemstukken maken, in plaats van gipskruid maak ik ook wel gebruik van de schermen van de klimhortensia of de trossen bloemen van de vlierbessenstruik (zeker in het najaar als de bloementrossen zijn veranderd in trossen donkerrode, haast paarse besjes). De kleuren van de rozen komen dan bijzonder mooi tot z'n recht.

Nu onze jongste na de zomervakantie ook naar het voortgezet onderwijs gaat, heeft het speelveldje (ca. 250 m2) naast ons huis z'n functie verloren en staan wij inmiddels handenwrijvend aan de kant met plannen voor dit stukje grond; het wordt.... (haha, verrassend) een rozentuin! We zijn bezig met het ontwerpen van de tuin en er moeten naast perkrozen ook klimrozen, een mooi beeld o.i.d. en een zonneterras komen. Da's nu nog even toekomstmuziek, maar wie weet kunnen we dit najaar een start maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails